Οι συνταγές της καραντίνας

Μαμελάδα πράσινο μήλο με αλμυρή καραμέλα, Healthy χορτοφαγικά λαζάνια, Το Vegan burger του Healthy, Λαβράκι στον ατμό με λαχανικά και άλλα…

Μαρμελάδα πράσινο μήλο με αλμυρή καραμέλα γάλακτος

Μία κλασσική γαλλική συνταγή (Confiture de pommes caramel au beurre sale) με την δική μας Healthy πινελιά. Λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα λιπαρά, ίδια γεύση.

Τέλεια σαν άλειμμα σε μία φρυγανιά ή μία ριζογκοφρέτα αλλά και σαν γέμιση σε τάρτες, κέϊκ και μπισκότα.

Θα χρειαστούμε :

800 γρ πράσινα μήλα Σμιθ (καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια)

400 γρ ζάχαρη

50 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ

20 γρ. βούτυρο

1-2 πρέζες αλάτι

Βανίλια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την μισή ποσότητα ζάχαρης (200γρ) με 3 κ.σ. νερό και σε μέτρια φωτιά φτιάχνουμε μία καραμέλα. Δηλαδή αφήνουμε να ζεσταθεί η ζάχαρη και μόλις αρχίζει να κοχλάζει, είμαστε από πάνω και παρατηρούμε το χρώμα της που σταδιακά θα αρχίζει να αλλάζει και να σκουραίνει. Δεν θα την αφήσουμε να καεί και να γίνει πολύ σκούρα. Μόλις γίνει ανοιχτή καστανή, θα προσθέσουμε τα μήλα και την υπόλοιπη ζάχαρη και θα ανακατέψουμε. Η καραμέλα θα κρυσταλλώσει σε κάποια σημεία αλλά ανακατεύοντας θα επανέλθει σε μία υγρή κατάσταση. Θα προσθέσουμε και την κρέμα με την βανίλια και το αλάτι και θα αφήσουμε την μαρμελάδα να βράσει για 20 λεπτά σε μέτρια πάντα φωτιά. Κάθε 5 λεπτά θα ανακατεύουμε και λίγο. Μετά τα 20 λεπτά η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη να μπει είτε σε αποστειρωμένα βάζα (για μεγαλύτερο χρόνο διατήρησης) είτε σε ένα καθαρό βάζο και στο ψυγείο όπου θα μπορέσει να διατηρηθεί για 10-15 ημέρες.

Healthy Λαζάνια vegetarian ή vegan

Καταπληκτικά λαζάνια με κρεμώδη γέμιση λαχανικών που κυριολεκτικά θα λατρέψουν και οι πιο δύσκολοι “μακαρονάδες”. Χαμηλά λιπαρά, ελάχιστα ή καθόλου ζωικά συστατικά και φουλ υγιεινά λαχανικά φτιάχνουν ένα ιδανικό κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια!

Για την vegan εκδοχή απλά θα χρησιμοποιήσω vegan τυριά (και εάν χρειάζεται θα καρυκεύσω λίγο παραπάνω)

Υλικά για ένα μεγαλούτσικο ταψί 35χ25εκ.

Ενα πακέτο φύλλα λαζάνια (χωρίς βράσιμο) από το οποίο θα χρειαστούμε τα 9 ή τα 11 φύλλα (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)

Για τη γέμιση:

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μέτρια καρότα κομμένα σε κύβους

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια

8-10 μεγάλα φρέσκα μανιτάρια (ή 2-3 πορτομπέλο) σε κυβάκια

1 μελιτζάνα μέτρια σε κυβάκια

2 κολοκύθια μέτρια σε κυβάκια

1 σκ. σκόρδο

1 ποτ.κρ. λευκό κρασί

1 κ.γλ. ματζουράνα (ή θυμάρι)

Ελαιόλαδο, Αλάτι-πιπέρι

Σε πλατιά κατσαρόλα ή μεγαλούτσικο τηγάνι, σωτάρω σε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με τα καρότα για 4-5 λεπτά. Στην συνέχεια θα προσθέσω το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα μανιτάρια και την μελιτζάνα και έπειτα από 3-4 λεπτά θα προσθέσω και την πιπεριά με τα κολοκυθάκια. Θα αλατοπιπερώσω, θα προσθέσω την ματζουράνα και θα σωτάρω για 3-4 λεπτά ακόμα όλα τα υλικά. Τέλος θα σβήσω με το κρασί, θα περιμένω 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και θα σκεπάσω την κατσαρόλα. Θα αφήσω να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα λαχανικά.

Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια θα αλέσω τα λαχανικά στον πολυκόφτη σε 2-3 δόσεις. Προσοχή δεν θέλουμε πουρέ αλλά ψιλοκομμένα τα λαχανικά μας.

Για την κρέμα τυριών θα χρειαστώ :

250 γρ τυρί κότατζ (εναλλακτικά 250 γρ ανθότυρο ή 125 γρ ανθότυρο και 125 γρ φέτα και ελάχιστο γάλα)

Αλάτι και πιπέρι.

Στο μπωλ του πολυκόφτη (δεν χρειάζεται ούτε καν να το ξεπλύνω από τα λαχανικά) θα προσθέσω το κότατζ ή το μείγμα ανθότυρο/φέτα μαζί με λίγο γάλα και λίγο αλάτι και πιπέρι και θα το αλέσω μέχρι να πάρω μία πολύ πηχτή κρέμα (σαν τυρί κρέμα).

Θα ανακατέψω το μείγμα τυριών και λαχανικών και θα δοκιμάσω εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι σύμφωνα και με τα γούστα μας.

Για τη σάλτσα ντομάτας θα ανακατέψουμε απλά τα πιο κάτω υλικά :

1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες (κονκασέ)

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

150 γρ νερό (μισή κονσέρβα περίπου)

1 σκ. σκόρδο λυωμένη

ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Ξερό βασιλικό (1 κ.γκ. περίπου)

Συναρμολόγηση

Στον πάτο ενός ταψιού 30Χ20 θα απλώσω το 1/4 της σάλτσας ντομάτας. Επάνω στην σάλτσα θα στρώσω 3-3,5 λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο. Πάνω στα λαζάνια θα απλώσω την μισή γέμιση των λαχανικών, από πάνω θα απλώσω 1/4 σάλτσας ντομάτας και θα πασπαλίσω με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα. Θα καλύψω με άλλη μία στρώση από λαζάνια και θα επαναλάβω την διαδικασία με την υπόλοιπη γέμιση, άλλο 1/4 σάλτσας και λίγο ακόμα τυρί τριμμένο. Τέλος θα σκεπάσω με την τελευταία στρώση λαζάνια και θα τελειώσω με την υπόλοιπη σάλτσα που έχει περισσέψει και λίγο έξτρα τυρί.

Θα καλύψω το ταψί με αλουμινόχαρτο και θα ψήσω στους 180β για 30 λεπτά. Επειτα θα αφαιρέσω το αλουμινόχαρτο και θα ψήσω για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το τυρί.

Θα αφήσω να κρυώσει για 15-20 λεπτά και έπειτα θα σερβίρω.

Τα νηστίσιμα/vegan burgers του Healthy

Είτε νηστεύεις είτε όχι, αυτά τα νηστίσιμα/plant based burgers θα σου αποδείξουν ότι ένα μπιφτέκι μπορεί να είναι πεντανόστιμο και χωρίς ζωϊκό κιμά! Τα υλικά είναι μεν αρκετά αλλά εγγυώνται γεμάτη, umami γεύση και ωραία, αφράτη υφή. Η χρήση του παντζαριού εκτός από τα εξαιρετικά διατροφικά στοιχεία του, προσδίδουν στο μείγμα φυσικό, έντονο, κόκκινο χρώμα για να προσομοιάζουν τον ζωικό κιμά.

Ψήνονται ιδανικά σε σχαροτήγανο (για περισσότερη γεύση) αλλά είναι εξαιρετικά και στο φούρνο. Οι ποσότητες της συνταγής είναι για 6 μπιφτέκια μετρίου πάχους ή 4 λίγο πιο χοντρά.

Καταψύχονται άνετα (θα χρειαστούν ωστόσο 30 λεπτά απόψυξη πριν ψηθούν)

Υλικά

Μία κούπα κιμά σόγιας (μουλιασμένος σε 3 κούπες νερό για 20 λεπτά και στραγγισμένος πάρα πολύ καλά , για την ακρίβεια στυμμένος)

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Μία χούφτα μαιντανό, ψιλοκομμένο

6 φρέσκα μανιτάρια (champignons ή πλευρώτους) μεγάλα κομμένα σε μικρούς κύβους

1 σκελίδα σκόρδο λυωμένη

1 κουταλιά καπνιστή πάπρικα

Μία κουτ γλ. Αλάτι

Πιπέρι

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό ή ρίγανη

4 κ.σ. σάλτσα σόγιας

Μισό μέτριο παντζάρι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη (για το χρώμα)

3 κ.σ. φρυγανιά

2-3 κ.σ. αλεύρι βρώμης ή λευκό για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε μέτριο τηγάνι και μέτρια φωτιά ρίχνω 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτω το σκόρδο, τον μουλιασμένο και πολύ καλά στυμμένο κιμά σόγιας και συνεχίζω για 3-4 λεπτά ακόμα το σωτάρισμα. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την φρυγανιά και το αλεύρι, και αφήνω για 3-4 λεπτά ακόμα το μείγμα να “τραβήξει τα υγρά του”. Κατεβάζω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει για 15-20 λεπτά.

Προσθέτω στο μείγμα μου την φρυγανιά και το αλεύρι, δοκιμάζω για επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται, ζυμώνω καλά και πλάθω σε μπιφτέκια ή κεφτεδάκια.

Ψήνω σε σχαροτήγανο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά ή στον φούρνο για 15 λεπτά στους 180β ή αλευρώνω και τηγανίζω (τα κεφτεδάκια)




Λαβράκι στον ατμό με λαχανικά

Εύκολο, χαμηλό σε λιπαρά, πολύ υγιεινό και ελαφρύ πιάτο για μεσημεριανό ή δείπνο. Το λαβράκι μπορεί να μαγειρευτεί και ολόκληρο με τον όρο να το ακουμπήσουμε πάνω στα λαχανικά 10 λεπτά νωρίτερα. Επίσης μπορώ να αντικαταστήσω το λαβράκι με οποιοδήποτε άλλο ψάρι θέλω (ιδανικά με σολωμό, τσιπούρα και γλώσσα) αλλά και με πέρκα ή μπακαλιάρο.

Υλικά

2 λαβράκια μέτρια (όχι απαραίτητα φιλεταρισμένα)

3 καρότα κομμένα σε μικρούς κύβους

2 στικς σέλερυ ψιλοκομμένο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένο σε μικρούς κύβους

1 μικρή πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρούς κύβους

1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο

1 μικρή σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

Ενα ποτηράκι κρασί λευκό (προαιρετικά)

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, μαιντανός

Εκτέλεση

*Αν έχουμε φιλεταρισμένα τα λαβράκια μπορούμε να βράσουμε τα ψαροκέφαλα και τα κόκκαλα σε 1,5 ποτ. νερό μαζί με λίγο τζίντζερ για 10 λεπτά και έτσι να έχουμε ένα ζωμό για τα λαχανικά μας.

Ξεκινάω σωτάροντας σε ελαιόλαδο και δυνατή φωτιά σε μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα καρότα για 2-3 λεπτά. Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και σβήνω με το κρασί και αν έχω τον ζωμό. Αν δεν έχουμε ζωμό θα προσθέσω 1/2 κούπα επιπλέον νερό, θα αλατοπιπερώσω, θα ανακατέψω και θα σιγοβράσω σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά. Αν τα ψάρια είναι ολόκληρα ψάρια (αν δεν χωράνε μπορώ να κόψω τις ουρές) τότε θα τα ακουμπήσω πάνω στα λαχανικά από την αρχή. Αν έχω τα ψάρια φιλεταρισμένα τότε θα τα βάλω πάνω στα λαχανικά μετά τα πρώτα 7-8 λεπτά χωρίς να ξεχάσω να τα αλατοπιπερώσω και αυτά. Θα σκεπάσω και θα σιγοβράσω για άλλα 7-8 λεπτά. Μετά τα 8 λεπτά θα ξεσκεπάσω, θα προσθέσω ψιλοκομμένο μαιντανό και φύλλα σέλερυ (προαιρετικά), χυμό και ξύσμα λεμονιού και θα κατεβάσω από τη φωτιά. Ετοιμα για σερβίρισμα.

Νηστίσιμο & vegan Τσουρέκι με σοκολάτα

Νηστίσιμο τσουρέκι (ή brioche αν θέλετε) “πειραγμένη” συνταγή του εξαιρετικού Γάλλου ζαχαροπλάστη Christophe Michalak, για όσους δεν θέλουν να στερηθούν το τσουρέκι ακόμα και την Μεγάλη Εβδομάδα ή απλά είναι vegans.

Υλικά για ένα τσουρέκι

260 γρ γάλα φυτικό (καλύτερα σόγιας αλλά κάνουν και όλα τα φυτικά γάλατα)

1 φακ. 7γρ μαγιά ξερή

380 γρ αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

150 γρ ζάχαρη

5 γρ αλάτι

70 γρ λάδι (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο ή και ένα πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο)

1 κούπα ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα

2 δάκρυα μαστίχας

1 βανίλια

1/2 κ.γλ. μαχλέπι

1/2 κ.γλ. κακουλέ

Εκτέλεση

Σε γουδί ψιλοτρίβω τα μπαχαρικά μου μαζί με 2 κουτ. σούπας από την ζάχαρη μου. Ζεσταίνω το γάλα ελαφρά και σε αυτή διαλύω την μαγιά, και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά το μείγμα. Εν τω μεταξύ ζυγίζω τα στεγνά υλικά μου (εκτός από την σοκολάτα) και τα βάζω στον κάδο του μίξερ. Τα ανακατεύω σε χαμηλή ταχύτητα (δηλ. το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι τα μπαχαρικά) και στη συνέχεια προσθέτω το λάδι, και έπειτα το γάλα με τη μαγιά λίγο λίγο. Ζυμώνω με τον γάντζο για 10 λεπτά.

Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 11/2 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο

Επειτα από μία ώρα αδειάζω τη ζύμη σε καλά λαδωμένη επιφάνεια και την απλώνω σε τετράγωνο 30Χ30 εκ περίπου. Απλώνω την σοκολάτα και ρολάρω.

Κόβω την ζύμη σε 4 κομμάτια και τα τοποθετώ όρθια σε μακρόστενη φόρμα κέϊκ.

Αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 40-45 λεπτά. Αφήνω 15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρω.

Σουπιές με μαραθόριζα και άγρια χόρτα

Πανεύκολο, υγιεινό και πολύ γρήγορο πιάτο για όσους αγαπούν τη γεύση των θαλασσινών μιάς και γίνεται εξίσου νόστιμο και με χταπόδι αλλά και καλαμάρια. Για τα χόρτα υπάρχει απόλυτη ελευθερία στο τι θα χρησιμοποιήσουμε : από άγρια χόρτα -από τη λαϊκή ή από το χωριό- μέχρι σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκαλήθρες κ.α.

Υλικά για 3-4 άτομα

3 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκιές

600-700 γρ χόρτα άγρια ή το μείγμα των χορταρικών της επιλογής μας καθαρισμένα και καλά πλυμένα

2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε καρέ

1 πράσσο κομμένο σε καρέ

3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φινόκιο μέτριο (μαραθόριζα) κομμένο σε φετούλες μαζί με τα φυλλαράκια του

1/2 μάτσο άνηθο

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα πλακές κατά προτίμηση βάζω τα κομμάτια της σουπιάς και τα αφήνω σε μέτρια φωτιά (χωρίς νερό) να βγάλουν το δικό τους νερό. Σε 4-5 λεπτά είναι έτοιμες για να τους προσθέσω 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το πράσο, το φινόκιο, και τα φρέσκα κρεμμύδια. Θα βάλω επίσης πιπέρι και αλάτι και θα γυρίσω το φαγητό με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια θα προσθέσω λίγα λίγα τα χόρτα (στην αρχή θα φαίνονται πολλά, αλλά σιγά σιγά ο όγκος τους “πέφτει”, γιαυτό και τα προσθέτω σε δόσεις). Τέλος θα προσθέσω χυμό λεμονιού, τον μισό άνηθο και λίγα από τα φύλλα του μάραθου αν έχω. Θα μισοσκεπάσω την κατσαρόλα και θα βράσω για 10 λεπτά (θέλω να πιει τα περισσότερα από τα υγρά του και αν γίνεται να μείνει μόνο με το λάδι και ελάχιστο ζουμί). Δοκιμάζω, καρυκεύω και τέλος προσθέτω τον υπόλοιπο άνηθο και το μάραθο που έχω κρατήσει. Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο.

Ντοματούλες γεμιστές με καβούρι, σιτάρι και λαχανικά

Υλικά

1 φλυτζ. σιτάρι βρασμένο

1 ρέβα κομμένη σε καρέ

1 φινόκιο (μικρό) κομμένο σε φέτες μικρές και λεπτές

2 κούπες λάχανο ψιλοκομμένο

1 μικρή πιπεριά κόκκινη

το πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμύδι

1/2 μάτσο μαϊντανό

10-12 φύλλα βασιλικού

1 πράσινο μήλο κομμένο σε μικρούς κύβους

1 κονσέρβα καβούρι (ή εναλλακτικά 7-8 στικς σουρίμι καβούρι) ή 1 κούπα γαρίδες μικρές βρασμένες

Για τη σάλτσα

Ελαιόλαδο, λεμόνι, κουρκουμάς, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Φτιάχνω μία βινεγκρέτ με τα υλικά της σάλτσας σε αναλογία 1 μέρος λάδι, 1/3 μέρος λεμόνι, μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουτ. γλ κουρκουμάς και το αλατοπίπερο που θέλω. Προσθέτω όλα τα υλικά της σαλάτας μέσα στην βινεγκρέτ, ανακατεύω και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.

Κόβω, αδειάζω και γεμίζω ντοματούλες μικρές ή σερβίρω τη σαλάτα μέσα σε φύλλα από σικορέ ή άϊσμπεργκ ή και σκέτη.